Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Friday, February 1, 2013

MALAM MAHABBATUL RASUL 2013MALAM MAHABBATUL RASUL 2013

Entah mengapa pada malam itu, taman itu lapang sekali. Tiada kesibukan, kurang pergerakan. Semua tetamu seakan berteleku kaku dalam zikir dan fikir. Seseketika bunyi dengus nafas dihela perlahan bersama rintihan. Ada suara esakan tangis, namun perlahan cuma. Bunyi rintihan yang tertahan bersama alunan zikir bagai melodi yang sungguh mengasyikkan.

Aku masuk ke taman itu bagai sandera yang pasrah. Kubawa hatiku yang rawan, fikiran yang kelelahan dan nafsu yang masih liar. Aku tidak mahu dan mampu berpura-pura lagi. Inilah diriku wahai ILLAHI.. Tidak punya kesucian, tidak memiliki keindahan yang dapat aku persembahkan. Inilah diriku yang penuh cela dan noda. Tanpa dapat berselindung, KAU Maha Tahu segala.

Mengapa takdirnya aku ke sini? Ke daerah suci di bawah bayu syurga. Terasa dingin, nyaman dan tenang. Bukan kerana kebaikanku. Tetapi kerana kasih sayangMU yang membawaku ke sini. KAU izinkan kaki dan hati yang berdosa ini singgah seketika bagi menatap jalur-jalur cahaya dalam relung diri yang gelap gelita.

Benar kataMU seperti yang kudengar sejak dulu, keampunanMU sentiasa mendahului murkaMU.. Kucecah dahi di hamparan hijau itu. Seakan kutuang segala kabut dan serabut fikrah yang kusut. Kunafikan licik dan strategik segala yang pernah berdetik di minda ini. Fikrah inilah yang mencipta dosa demi dosa.

Sesah akal ini Ya ALLAH, palu akan ini YA RAHMAN, dengan belantan inzar dan tazkirahMU. ALLAH.. Kembalikanlah biduk akalku ke pangkalan takdirMU. Fikrah sudah letih belayar tanpa arah.

Sujud dan rukuk aku di sana. Menelanjangi segala aib dan dosa. Tanpa aku mengadu, KAU pun tahu. Namun, itulah wadah tanda menyerah, aku ini hamba ALLAH. Aku pasrah. Aku kalah.

Cintaku sekelumit cuma, hampir tiada. Saat ini hanya berbekal harapan. Benteng terakhirku hanya rasa tidak berputus asa. Kata kekasih-kekasihMU selalu memujukku "kejahatan yang menyebabkan engkau menangis, lebih baik daripada kebaikan yang menimbulkan rasa takbur".

Dalam rasa malu, takut dan harap, masih aku memberanikan diri untuk meminta lagi. Lalu di malam itu, di Raudhah itu ku catatkan gugusan permintaan. Satu demi satu melalui puisi hati. Ku biarkan pena menari, mencari makna dan kata hanya berpandukan rasa. Malam itu walaupun malu, aku tetap meminta syurga pendahulu bicara hanya ini:

Ya Latif
Berikan aku hati yang lain
Yakni hati yang lebih yakin
Hati yang lunak
Agar mampu mencintaiMU

Ya RASULULLAH
Syaafatkan daku
Sudilah memandang ku
Kasihilah daku Ya HABIBULLAH


Malam itu adalah malam yang paling panjang dalam sejarah hidupku. Dapat kuluahkan segala dan semua. Seakan tercabut tulang yang mengait dalam sanubari sekian lama. Namun, tiba jua saat berpisah, aku terpaksa melangkah. Pamitan pun berlaku dan gamitan pun berlalu. Sayu benar terasa ketika hatiku terus merayu:

Aku dambakan kebaikan
Yang melahirkan kebaikan
Aku pohon ketenangan 
Yang memberikan ketenangan

Pinggirkan segala sengketa 
Hampirkan semua cinta
Tanpa dendam tanpa prasangka

Jika benar yang kau di Raudhah itu hanya ALLAH...


# Malam Musafir_Cinta
"LANTUNAN MAHABBAH RASULILLAH"
"12-14 RabiulAwal 1434H = 24-26 JAN 2013"
"Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti, Kedah "

1 comment:

tasbih... said...

salam'alaik...tatkala ku singgah sebentar menatap madahmu, terasa diri pilu dan malu..terasa diri masih jauh dr cinta Ilahi..tatkala diri sibuk dan resah mencari..dimana yg dimaksudkan dengan bahagia yang HAKIKI..ku sedar..diriku bukanlah seperti insan yang memberi manfaat padamu..tapi, andai ku bisa sama-sama kemudi kembara cintaNYA, utk kembali kepada tuhan empunya dunia..pasti diri terasa sentiasa bahagia...salam rindu dari sahabatmu....