Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Wednesday, November 26, 2008

Terima Kasih Abi ...“…umi jaga diri baik-baik ye. Abi pegi dulu,insyallah abi cuba pulang awal..”
“…baik abi.jgn lupa untuk anak-anak nanti ye..”
“…oh, coklat ye sayang..abi tak lupa untuk anak-anak, namun buat umi pun abi tak pernah lupa…”secalit senyuman penuh kasih sayang ku hadiahkan buat suamiku…lantas dahiku dikucup mesra olehnya. Inilah hadiah buatku setiap pagi.

Itulah kata suamiku sebelum dia pergi mencari sesuap nasi buat diriku dan anak-anak. Kini alhamdulillah murah rezeki pemberian tuhan buat kami sekeluarga..kami dikurniakan anak seramai 7 orang..kini aku mengandungkan anak yang ke-8…tersenyum aku seketika melihat gelagat suamiku yang mengenyit mata, sempat pula dia mencuri hatiku..

Setelah siap tugasku pada abi, giliran anak-anak pula buatku…tanggungjawab yang Allah berikan ini cuba untuk aku pikul sebaik mugkin. Inilah amanah yang paling berat,pedukung wawasan Islam gemilang..
Bersatulah Putra Putri Islam
Tinggikan Mutu
Supaya Umat Islam
Dijadikan Ikutan
Membelakan Negara
Hidup Aman Sejahtera


…demikian lirik yang penuh keramat nyanyian in-team…bergema bait-bait katanya yang cukup indah buat anak-anak ku kelak,insyallah. Aku benar-benar bersyukur dikurniakan suami yang sefikrah denganku dalam perjuangan dan kekeluargaan. Penuh jiwa seorang pejuang dan ketegasan seperti Saidina Umar dalam mendidik diriku dan anak-anak..apatah lagi dia pandai sekali bergurau senda di hadapan anak..alhamdulillah kami sering terhibur kerana abi…


"umi,anak-anak dah baca Quran ke?..along,angah,adik..sini sayang, baca Quran depan abi. Abi ajar ye..”

…mengalir bintik-bintik jernih dari mataku..begitu sayang suami ku pada anak-anak. Sayangnya dididik dengan keimanan..dia tanamkan dalam jiwa putera puterinya erti perjuangan yang sebenar. Aku benar-benar terharu dengan apa yang suamiku lakukan.. setelah selesai solat maghrib, rutinnya seperti biasa,abi akan mengajar anak-anaknya Quran, dan aku pula menjaga buah hati yang lain; alif,ainul,afendi dan azrul…moga mereka mengerti apa yang sering dikatakan abinya..


Abi,
Umi terlalu sayangkan abi..
Umi terlalu menyintai abi..
Cinta dan sayang umi kerana Allah


Abi,
Terima kasih kerana memberi kebahagiaan pada umi
Pada cahaya mata kita
Yang bakal menongkah arus kehidupan ini
Penuh erti perjuangan

“…assalamualaikum umi, abi dah pulang..” terhenti lamunan ku. Aku menyambut kepulangannya dengan senyuman yang semanis mungkin cuba ku hadiahkan buatnya.
Abi mengertilah, cuma abi yang umi dambakan dalam hidup ini. Pengorbanan abi buat umi tak pernah umi lupakan,bi..tanpa ku sedari tangan abi lembut mengusap perutku yang kini hampir sebulan aku mengandugkan zuriatnya..

…abi tak pernah lupa menghadiakan kata-kata buat anak dlm kandungan ini. Kata abi lagi jika lelaki, abi nak namakan Muhammad Al Saffiy Hakim..supaya jiwanya sentiasa tenang dan berjiwa seperti Al Saffiy, ang sentiasa berada di hadapan. Abi benar-benar seorang yang penyayang..

“…umi sayangkan abi”……..

p/s: di petik dari khazinatul asrar..(^_~) hehe